Lhbtiqa+ voorlichting op scholen: do’s & don’ts

Discriminatie van lhbtiqa+ personen is een terugkerend probleem. Gelukkig zetten vele lhbtiqa+ voorlichters van lokale COC’s en andere organisaties zich ervoor in om deze discriminatie te verminderen. Dat doen zij door voorlichting te geven in klassen en daarbij hun ervaringsverhaal te delen. Maar wat werkt daarbij precies? Movisie ontwikkelde een korte handreiking voor voorlichters met do’s & don’ts.

Tips-voor-lhbtiqa+-voorlichters-in-de-klas.pdf 237.23 KB

In de handreiking staan verschillende concrete tips genoemd. Wist je bijvoorbeeld dat wanneer je als voorlichter aan leerlingen uitlegt dat lhbtiqa+ personen ‘zo zijn’ vanwege hun biologie of genetica, dat je het risico loopt dat de leerlingen juist minder positief worden over lhbtiqa+ personen? Dat komt omdat leerlingen hierdoor het idee kunnen krijgen dat lhbtiqa+ personen een ‘heel ander soort’ mensen zouden zijn. Dit werkt dus niet goed. Benoemen dat lhbiqa+ zijn voorkomt in alle periodes in de geschiedenis en in alle culturen kan juist wél goed werken. Andere do’s zijn bijvoorbeeld het vertellen van een emotioneel ervaringsverhaal en voorbeelden geven van niet-lhbtiqa+ personen die bondgenoot zijn en die pleiten voor het tegengaan van lhbtiqa+ discriminatie.

Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek

De do’s & don’ts voor voorlichters zijn geformuleerd op basis van verschillende onderzoeken die Movisie (onder meer vanuit Kennisplatform Inclusief Samenleven) de afgelopen jaren heeft gedaan. Vooral belangrijk is het dossier Wat werkt bij het verminderen van discriminatie? waarin honderden wetenschappelijke studies gebundeld zijn. Een ander belangrijk onderzoek is dit rapport van Movisie dat onlangs een update heeft gekregen en is gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Voor dit rapport is onderzoek gedaan naar de vraag of dat wat in de praktijk gebeurt (zoals op scholen) om lhbtiqa+ discriminatie te verminderen, ook in lijn is met de wetenschappelijke kennis. Ofwel: is het plausibel dat aanpakken in de praktijk ook écht werken? De samenvatting van het onderzoek is hier te lezen en het gehele onderzoek is opvraagbaar via een mail aan h.felten@movisie.nl.

Liever een filmpje?

Wil je als lhbtiqa+ voorlichter nog meer weten over hoe je discriminatie van lhbtiqa+ personen of andere gediscrimineerde groepen vermindert? Dan zijn er drie filmpjes van Movisie die aan te raden zijn om te kijken. In deze filmpjes wordt uitlegd hoe (1) stereotypen, (2) vooroordelen en (3) sociale normen discriminatie kunnen veroorzaken en wat je daaraan kan doen.