Vijf tips voor erkenning en waardering van lokaal vrijwilligerswerk

‘Ik verwacht dat onze gemeente laat merken dat het belangrijk is dat al die vrijwilligers hun goede werk doen.’ Dit antwoord van een vrijwilliger op de vraag 'Wat verwacht je aan ondersteuning van de gemeente?' bevestigt wat veel onderzoeken al laten zien. Vrijwilligers vinden het belangrijk dat hun werk wordt erkend en gewaardeerd door de lokale overheid. Nieuwsgierig wat u kunt doen? Deze vijf tips helpen u op weg.

Tip 1: Organiseer een feestelijke avond of reik een prijs uit

Een rondje langs de media maakt duidelijk dat ongeveer een kwart van alle gemeenten jaarlijks een prijs uitreikt aan lokale organisaties of vrijwilligers. Dit is een lichte groei ten opzichte van 2011. Meestal is deze uitreiking gekoppeld aan een feestelijke middag of avond (bijvoorbeeld op internationale vrijwilligersdag, zie ook tip 5). Dat gebeurt bijvoorbeeld in de gemeente Utrecht. Andere gemeenten zoals Leiderdorp, Losser en Baarn reiken de prijzen uit tijdens de nieuwjaarsreceptie. Sommige gemeenten kiezen ervoor om alleen een feestavond voor vrijwilligers te organiseren of reiken geen prijzen uit, maar wel een gemeentepenning of een lintje.

Tip 2: Gebruik uw media

Een rubriek 'vrijwilliger in het zonnetje' op de gemeentesite, de pagina in de lokale krant of in een nieuwsbrief slaat twee vliegen in één klap. Als gemeente laat u uw waardering zien. Voor de organisatie levert het extra publiciteit op die kan helpen bij de werving van leden of vrijwilligers.

Tip 3: Regel werkbezoeken door de burgemeester of wethouder

Vrijwilligers waarderen het enorm als er interesse is vanuit het bestuur voor hun activiteiten. Kies bijvoorbeeld voor een maandelijks bezoek aan steeds een andere organisatie of ga op één dag langs bij verschillende initiatieven, clubs en verenigingen. Bekijk hoe ze het vrijwilligerswerk hebben georganiseerd of er vrijwilligersbeleid is en hoe ze bijvoorbeeld aan nieuwe vrijwilligers komen. De input kan ook weer van pas komen bij het maken van uw eigen vrijwilligerswerkbeleid.

Zet uw vrijwilligersorganisaties landelijk in het zonnetje
Wilt u het lokale vrijwilligerswerk in uw gemeente extra in het zonnetje zetten? Meld dan drie lokale organisaties en een vrijwilliger aan voor de Meer dan handen vrijwilligersprijzen. Het ministerie van VWS, VNG, de Vriendenloterij Passieprijs en vereniging NOV reiken deze prijs jaarlijks uit. De prijzen bestaan uit een bedrag van € 5000,- voor de juryprijs en een € 2000,- voor de publieksprijs. Als gemeente maakt u ook nog kans op een eervolle vermelding, wisseltrofee en een workshop vrijwilligersmanagement voor organisaties. Aanmelden gaat via www.vrijwilligersprijzen.nl. De inschrijving sluit op 7 december.

Tip 4: Betrek vrijwilligers bij het maken van beleid

Ervoor zorgen dat vrijwilligers inspraak hebben op het beleid is ook een vorm van erkenning. U kunt dat op verschillende manieren organiseren. Bijvoorbeeld via de vrijwilligerscentrale. Gebruik in ieder geval werkvormen waarin vrijwilligers kunnen aangeven wat ze belangrijk vinden, welke wensen ze hebben en hoe ze verder betrokken willen zijn bij het opstellen van het lokale vrijwilligerswerkbeleid. Voorbeelden van werkvormen zijn: reactiewand, stellingenspel, inspreekavonden of stamtafels.

Tip 5: Denk aan 7 december

Op 7 december is het de internationale dag van het vrijwilligerswerk. Die dag mag u eigenlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Bedank op zijn minst de vrijwilligers in een tweet en op Facebook. Het is ook de ideale dag voor de feestmiddag of –avond of voor het uitreiken van een prijs of gemeentelijke onderscheiding. Vanaf dan kan ook gestemd worden op de inzendingen van de Meer dan handen vrijwilligersprijzen (zie kader).