Mannen, mannelijkheid en emancipatie

Niet alleen vrouwen, maar ook mannen worden door genderongelijkheid in hun vrijheid beperkt. Want ‘echte mannen’ moeten nog altijd stoer, zelfverzekerd, sterk en onafhankelijk zijn, vinden veel mensen. Ze moeten hard werken, mogen niet huilen en geen kwetsbaarheid tonen. Dergelijke waardeoordelen en stereotiepe denkbeelden belemmeren veel mannen om zichzelf te zijn. Hieronder een aantal lees-, kijk- en luistertips over het thema ‘mannelijkheid’.

Kijken: interview met Jens van Tricht over zijn boek

Carolina Lo Galbo spreekt met Jens van Tricht (1969) over zijn boek Waarom feminisme goed is voor mannen. Jens van Tricht is tevens oprichter van Emancipator, een organisatie voor mannenemancipatie.

Lezen: artikel van Mohammed Saiah

De huidige cultuur van mannelijkheid is verantwoordelijk voor geweld tegen vrouwen, zo betoogt Mohammed Saiah. Saiah is sociaal ondernemer en wereldverbeteraar.

Lezen: interview met Jens van Tricht op OneWorld

In zijn boek Waarom feminisme goed is voor mannen (2018) betoogt Van Tricht dat mannen van jongs af aan in het keurslijf van mannelijkheid worden gedwongen, met allerlei relationele, psychologische en maatschappelijke problemen tot gevolg. Een groot deel van de ellende in de wereld is te verklaren vanuit traditionele mannelijkheid, aldus Van Tricht. Feminisme is daarom niet alleen broodnodig voor vrouwen; het is ook van levensbelang voor mannen zelf.

Lezen: artikel van Shanti Singh

Bestrijd huiselijk geweld bij de bron: giftige mannelijkheid. Dat betoogt Shanti Singh, schrijver, theatermaker en bestuurskundige.

Kijken: rondetafelgesprek over mannelijkheid en zelfbeschikking

Voor het platform Eer en Vrijheid is er een rondetafelgesprek gehouden met Ahmet Polat, Jens van Tricht, Bilal Sakim, Iris van Huis, Habib el Kaddouri en Naima Azough als gespreksleider. Het thema is mannelijkheid en mannenemancipatie.

Luisteren: podcast over mannelijkheid met Jens van Tricht

In deze podcast hoor je een gesprek met onder meer Jens van Tricht over mannelijkheid. 

Kijken: don't be that guy

Een Engelstalige reclamespot waarin mannen worden opgeroepen geen seksueel geweld te plegen.