Inspirerende sessies tijdens Congrestival Sociaal & Gezond

Huisartsen, buurtwerkers, onderzoekers, ervaringsdeskundigen, GGD’ers, beleidsmakers, ondernemers, vrijwilliger netwerkcoaches, muzikanten met een missie. Allen benieuwd naar wat er komen zou tijdens het Congrestival Sociaal & Gezond dat op 30 mei werd gehouden. Binnen de informele sfeer die werd versterkt door een inspirerende locatie van de Metaal Kathedraal konden al deze gasten met elkaar verbanden maken en verbonden raken.

Het Congrestival Sociaal & Gezond 2017 werd georganiseerd door Movisie, Sociaal Werk Nederland, NFACTORY, Alles is gezondheid en FNO en de afdeling Sociale Geneeskunde van Amc/UvA. 200 bezoekers ervaarden de kruising tussen een inhoudelijk congres en een vrolijk en verbindend festival voor spraakmakende initiatieven en praktijken uit de gezondheidszorg én het sociaal werk.

Congrestival Sociaal & Gezond 2018
Na een succesvolle eerste editie in 2017 vond op woensdag 12 september 2018 voor de tweede keer het Congrestival Sociaal & Gezond plaats. Lees het verslag.

Iedereen is hoofdgast

De toon werd al meteen gezet tijdens de opening van het Congrestival. Het PRA Muziektheater verzorgde een verrassende dans-act. Iedereen is hoofdgast was het motto van de dag: dus alle aanwezigen werden betrokken in de dans. Daarna ging iedereen met elkaar het gesprek aan over wat gezond of sociaal zou kunnen zijn,  aangemoedigd door gesprekskaartjes van Dorien te Pas met Van ToDo naar TaDa.

De kracht van het Congrestival

Martin van de Lustgraaf en Aletta Winsemius introduceerden vervolgens de spelregels van het Congrestival. ‘U hecht aan uw vrijheid: dus ga en sta waar u wilt en haak op elk moment aan. En: ‘Uw aandacht is beperkt: dus geen lange spreekbeurten, maar 34 korte, inspirerende sessies zodat er meer tijd overblijft voor boeiende onderlinge contacten. Dat is de kracht van het Congrestival.’ De fabriekszoemer klonk en men kon beginnen.

In gesprek

Al snel hadden alle hoofdgasten het tempo van het festival eigen gemaakt. Eerst werd er nog wat nieuwsgierig en twijfelend gezocht naar het ‘Hemelrijck’ en het ‘Bramenbosch’, maar al tijdens de eerste sessie hadden mensen door dat het simpelweg draaide om plaats nemen en in gesprek gaan. In de ‘Kas’ werden ideeën uitgewisseld, bijvoorbeeld bij de sessie D(diabetes)-support van Guusje Nijens. Terwijl mensen koffie of thee kwamen halen werden initiatieven besproken in de ‘Herberg’, onder ander die van KinderResto van Harte.

Energie

Het geheel gaf een leuke energie die uitstraalde van, en afstraalde op alle aanwezigen: de in- en uitloop bij de sessies, de mensen die zaten te luisteren naar een spreker, of door een Koppelaar in contact werden gebracht met een andere gast. Daarbovenop nodigde de Metaal Kathedraal – ooit kerk, daarna zijspanmotorfabriek, nu ecologische broedplaats -  zelf ook uit tot speuren en ontdekken, tot creativiteit en inspiratie.

Spraakmakers

Na de sessies in de ochtend gegeven door enthousiaste spraakmakers met innovatieve ideeën, volgden de masterclasses of minicolleges. Spraakmakers zijn bijzondere bezoekers, die in één van de vier rondes beschikbaar waren op afgesproken tijden en specifieke plaats. De minicolleges voegden daar op hun beurt een wetenschappelijke invalshoek aan toe. Zo kon men gelegen in strandstoelen in het ‘Hemelrijck’ luisteren naar Elize Lam, die vertelde over kinderen in thuissituaties waar de ouders kampen met psychische of verslavingsproblematiek, naar Thomas Kampen (bijzonder lector Stimulering Gezonde Samenleving aan de Hogeschool InHolland) over de stimulering van een gezonde samenleving, en in de ‘Theaterwerkplaats’ legde Jacqueline Beekman meer uit over mobility mentoring.

Je kon je de hemel rijk dromen, of de handen uit de mouwen steken in de kas.

Voor ieder wat wils

Met gezond broodje in de hand genoten de gasten in het gras van de zon die zich af en toe liet zien, of bezochten ze een van de middagsessies, zoals bijvoorbeeld die van Michiel Wismans over de digitale hulpagenda van de Nettie-app. Wie graag in beweging wilde komen, kon meedoen met een van de yoga-sessies. Wie graag bij wilde komen, kon dat doen door middel van een heerlijke massage. Zo bood het Congrestival voor ieder op zijn eigen tempo wat wils. Je kon je de hemel rijk dromen, of de handen uit de mouwen steken in de kas.

Breder perspectief

Oud-minister van VWS en huidig lid van de Raad van Bestuur van zorgverzekeraar VGZ Ab Klink zette ons met een inhoudelijk verhaal weer met beide benen op de grond. Welke valkuilen zitten opgesloten in het verzekeringsstelsel zoals we dat nu in Nederland kennen en welke oplossingen zijn er om te komen tot een sociale en gezonde samenleving? Het zette de opgedane inspiratie mooi in een breder perspectief.

Make the Move-award

Tot slot maakte ‘Alles is Gezondheid’ nog de winnaar van de Make the Move-award uit, een eer die zowel jury als publiek toewees aan het project gedragen door CZ/Health Impact Bond/Sociaal Hospitaal. De kern van hun project in onder andere de gemeente Den Haag is dat de problematische schuldsituatie van gezinnen systematisch wordt opgelost.

Bekijk de volledige foto-impressie. Bekijk ook het filmpje van de opening van PRA Muziektheater en lees deze blog over het Congrestival 2017.